Pasek wideo

Loading...

niedziela, 31 stycznia 2016

Szaszłyki z kurzych piersi

 składniki:
  • 2 filety z kurzych piersi (ok 30 dag)
  • 3 szalotki lub małe cebulki
  • 15 dag.wędzonego boczku
  • strąk czerwonej papryki. Marynata: 2 łyżeczki sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju lub oliwy
  • ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz.
  Kurze piersi przekroić płasko na pół, a następnie na kawałki wielkości mniej więcej połowy pudełka zapałek. Boczek pokroić na cieniutkie plasterki i podzielić na pół. Paprykę pokroić na kawałeczki . Cebulę pokroić na plasterki. Na drewniane szpadki do szaszłyków nadziewać po kolei składniki.Marynować je przez 4 godziny w mieszance sosu sojowego, oleju, czosnku. W tym czasie  przewracać, aby się równo zamarynowały. Wstawić szaszłyki do piekarnika,przykryć folią aluminiową. Mniej więcej po 20 minutach odkryć i zrumienić na dużej patelni, najpierw przykryte, potem odkryte. Podawać z frytkami lub ryżem z kukurydzą i groszkiem.