Pasek wideo

Loading...

wtorek, 2 lutego 2016

Pączki babuni

Składniki:
- 0,6 kg mąki
- pełna szklanka mleka
- 5 dkg drożdży
- 13 dkg masła
 - 80g cukru
- 2 całe jajka + 8 żółtek
 - 1 kieliszek rumu
 - szczypta soli
- pół szklanki cukru pudru
- szklanka konfitur z róży
- 3 łyżki słodkiej śmietanki
- 2 łyżki drobno pokrojonej skórki pomarańczowej
- pół łyżeczki skórki otartej z cytryny
- 1 litr oleju do smażenia 

Rozcieramy drożdże z mlekiem oraz łyżeczką cukru i 2 łyżeczkami mąki. Pozostawiamy do wyrośnięcia.
 Rozcieramy Żółtka i jajka z pozostałym cukrem i masłem na pianę. Dodajemy przygotowane drożdże, mąkę, szczyptę soli,śmietankę, rum oraz skórkę z cytryny. Ciasto musi być
dobrze wygniecione. Po wyrobione ciasta, przykrywamy je i odstawiamy do wyrośnięcia.
 Kolejno formujemy małe pączki - ręce należy mieć w mące. Ulepione pączki nadziewamy konfiturami i układamy na stolnicy, aby jeszcze urosły.
 W głębokim garnku rozgrzewamy olej. Pączki smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Należy je co chwilkę przewracać, aż będą złocisto-brązowe.
 Po usmażeniu, należy położyć je na papierowym ręczniku kuchennym lub bibule, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
 Gorące pączki posypujemy cukrem pudrem lub polewą lukrową z dodatkiem skórki pomarańczowej.